Je bekijkt nu Glutenvrij patat eten
Glutenvrij patat eten

Glutenvrij patat eten

Glutenvrij patat eten is goed mogelijk omdat patat is in principe glutenvrij is. Patat is tenslotte gemaakt van aardappelen. Toch vraagt het iets meer aandacht om glutenvrij patat te kunnen eten. Dit heeft voornamelijk te maken met het bereiden van de patat. Let hierbij er goed op dat patat apart gebakken wordt van andere snacks of producten. Het is daarom altijd belangrijk om navraag te doen naar de bereidingswijze van patat bij een snackbar of restaurant om te voorkomen dat je alsnog gluten binnenkrijgt door kruisbestuiving. Zo weet je zeker dat je van de friet kunt genieten zonder last te hebben van eventuele gluten. En wees verstandig om het eventueel niet te nemen als het te twijfelachtig is of het echt op glutenvrije wijze wordt bereidt.

Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om zelf patat klaar te maken. Dit kan uiteraard op verschillende manieren; in de frituurpan, de oven of de airfryer. Op welke manier je de patat ook wilt klaarmaken, het blijft belangrijk om kruisbestuiving in de bereiding te voorkomen. Dus gebruik een oven, airfryer of frituurpan waar geen producten met gluten in zijn bereid zijn. Persoonlijk gebruik ik graag een airfryer omdat deze gemakkelijk te reinigen is. Voor de patat kun je kant en klare patat gebruiken (let hierbij wel altijd op vermeldingen op de verpakking voor eventueel aanwezigheid van gluten of sporen van gluten) of misschien wel het allerlekkerste: maak zelf verse patat! Regelmatig haal ik zelf bij een boer of op de markt aardappelen die hier goed geschikt voor zijn om zo verse friet te bereiden. Dit doe ik in de airfryer en het resultaat mag er absoluut zijn; heerlijk en nog op deze manier bereid met weinig vet.

Wil je lekker iets snacken bij de patat? Er zijn inmiddels heel wat verschillende glutenvrije snacks verkrijgbaar, zoals frikandellen, kroketten, mexicano’s, loempia’s en kipnuggets. Zo kun je gewoon een traditioneel snack avondje inplannen, maar dan wel glutenvrij!

Hoe maak je zelf glutenvrij patat in de airfryer?

Let op: Allereerst is van belang dat de airfryer goed gereinigd is wanneer eerder gebruikt is voor eten met gluten!

  • Begin met het schillen of boenen van de aardappels (Agria, Nicola, Eersteling of Charlotte zijn geschikte aardappelen) en snijd er patat van in gelijke grootte (dit voor een gelijke gering bij het bakken). Je kan ook een frietsnijder gebruiken hiervoor.
  • Doe vervolgens deze gesneden patat in koud water voor minimaal 30 minuten en spoel het goed af.
  • Daarna kan de patat in de airfryer voor 10 minuten op 120 graden.
  • Meng daarna de patat met een eetlepel (plantaardige) olie.
  • Vervolg daarna het bakken van de patat op 180 graden voor ongeveer 20-25 minuten.

Dit bericht heeft één reactie

  1. Johan

    Bedankt voor de tip om zelf patat te maken en op de markt aardappelen te halen. Vandaag dit zelf geprobeerd en ontzettend genoten van echte verse friet! Zo weet ik ook zeker dat ze helemaal glutenvrij zijn.

Geef een antwoord