Definitie glutenvrij

Definitie glutenvrij

Graag leggen we de definitie glutenvrij uit op deze pagina. Glutenvrij is een wijze van bereiding van voedsel. Gluten is een groep eiwitten dat zorgt voor structuur en voor binding. Voedsel dat glutenvrij is bevat onder andere geen tarwe, rogge, gerst en spelt (lees hieronder meer ingrediënten die gluten bevatten en dus niet in glutenvrij voedsel behoren voor te komen. Gluten worden vaak toegevoegd aan voedingsmiddelen als productverbeteraar en kan overgevoeligheidsreacties veroorzaken bij bijvoorbeeld mensen met coeliakie. Daarnaast worden om diverse gezondheidsredenen door mensen gekozen voor een glutenvrij dieet.

Glutenvrije producten

symbool glutenvrijProducten die van nature niet glutenvrij zijn, mogen slechts als glutenvrij worden verkocht indien zij niet meer dan 20 ppm gluten bevatten: dat wil zeggen 20 bestanddelen gluten per miljoen, of 20 milligram gluten per kilo product. Producten die verkocht worden zijn verplicht om op de verpakking allergenen informatie te vermelden. Sommige producten die glutenvrij zijn hebben het symbool zoals hier rechts wordt getoond, dit logo mag slechts gebruikt worden wanneer het product goedkeuring ontvangt na kwalificatie van de nationale coeliakievereniging.

Welke voedingsmiddelen bevatten gluten?

Onderstaande ingrediënten bevatten gluten:

  • Tarwe
  • Tarwemeel
  • Tarwebloem
  • Spelt (wilde tarwe)
  • Rogge
  • Roggemeel
  • Roggebloem
  • Gerst
  • Gerstemoutbloem
  • Haver*
  • Havermout
  • Havervlokken
  • Havermeel
  • Griesmeel
  • Bulgur
  • Couscous
  • Graankiemen
  • Graankorrels
  • Graanvlokken
  • Gort
  • Parelgort
  • Grutten
  • Mout
  • Kamut
  • Triticale (kruising van tarwe en rogge)

 

Sluit Menu