DietistEen diëtist kan ook wel een voedingsdeskundige genoemd worden. Een diëtist geeft advies op het gebied van voeding aan zowel gezonde mensen als mensen met een ziekte of gezondheidsklachten. Er kan begeleiding worden aangeboden om bijvoorbeeld af te vallen, maar ook voedingsadvies bij verschillende aandoeningen. De eerste associatie is vaak met afvallen, maar het gaat verder dan dat. Diëtisten kunnen een specialisme hebben in verschillende gebieden zoals onder andere voor voedselallergieën, het prikkelbare darmsyndroom en coeliakie.

De inzet van een diëtist is verbetering van de gezondheid door voedingsadvies

Niet iedereen mag zomaar diëtist noemen. Daarvoor moet je de vierjarige hbo-opleiding ‘Voeding en Diëtetiek‘ hebben afgerond. Er kan gewerkt worden vanuit een eigen praktijk of bijvoorbeeld verbonden aan een zorgverlener zoals het ziekenhuis. Een diëtist is gericht op de begeleiding in een verandering van de leefstijl en eetgewoonten door middel van advies. Voeding speelt tenslotte een zeer belangrijke rol voor de gezondheid. Door middel van een dieet, wat afgestemd wordt op de persoon en omstandigheden, wordt gewerkt om aan een verandering van voedingsgewoonten. Door de verandering in het eetpatroon kan gewerkt worden om de gezondheid te verbeteren.

Daarnaast kunnen ondersteunende supplementen worden voorgeschreven ter ondersteuning van een complete en gebalanceerde voeding of voor herstel van ziekte. Eveneens wordt er gekeken hoe gezorgd kan worden voor een gevarieerd menu wat past bij de voorkeur en levenswijze. Een verandering in voedingspatronen zijn niet altijd even makkelijk en daarom kan ondersteuning hierin gewenst zijn.

Een afspraak met een diëtist kan op eigen initiatief plaatsvinden of door middel van een doorverwijzing van een (huis)arts. Er kan zodoende geholpen worden om een advies te geven voor het volgen van een glutenvrij dieet. De afgelopen jaren is er een groeiende vraag doordat er steeds vaker ongezond gegeten wordt. Afhankelijk van de zorgverzekering en aanleiding kan het bezoek aan de diëtist vergoed worden. Het is aan te raden om dit vooraf na te gaan om niet voor onverwachte kosten te staan.

Sluit Menu