Glutenvrij brood
Glutenvrij brood

Glutenvrij brood

Nederland is absoluut een broodland, we eten al snel twee maal per dag een broodmaaltijd. Wanneer we aan een glutenvrij dieet denken dan is één van de eerste dingen waar we aan denken wat niet gegeten kan worden:  brood. Daarom op deze pagina meer informatie over wat voor alternatieven er zijn aan glutenvrij brood.

Misverstanden rondom glutenvrij brood

Voor mensen waarvoor een glutenvrij dieet nog vrij nieuw of onbekend is willen nog wel eens misverstanden bestaan rondom welke soorten brood glutenvrij zijn. Zo worden wel eens speltbrood, of het gewone maisbrood gedacht dat dit brood is waar geen gluten in zitten, terwijl dit wel het geval is. Zorg daarom dat je goed geïnformeerd bent over waar gluten in zitten. 

Daarnaast is het belangrijk dat glutenvrij brood in een volledig glutenvrij omgeving worden bereid om kruisbesmetting met gluten te voorkomen. Dit betekend dat zowel de ingrediënten van het brood geen gluten dienen te bevatten als waarmee het in aanraking komt. Denk daarbij aan de beslagkom, mixer, maar ook oven. Vervolgens is het na bereiding belangrijk het ook niet in contact komt met producten waar gluten in zitten. Om die reden zal een bakkerij niet zo snel glutenvrij brood verkopen. Vaak bij uitzondering goed verpakt of vanuit de vriezer.

Vers glutenvrij brood

Gezien het bakproces voor glutenvrij brood nauw komt heeft niet iedere bakker of supermarkt het vers in zijn assortiment. Veelal is het aanwezig als afbakbrood in de supermarkt of vanuit de diepvries. Om het vers te krijgen zijn er inmiddels wel steeds meer mogelijkheden. Een aantal supermarkt bieden vers glutenvrij brood. Het aantal bakkerijen is beperkt, maar absoluut moeite waard om te zoeken of er een bakkerij in de regio zit. Daarnaast zijn er een aantal webwinkels waar vers brood besteld kan worden.

Houdbaar glutenvrij brood

Voor de varianten die langer houdbaar zijn is veel aanbod te vinden. Verschillende soorten brood in afbak varianten zijn van allerlei merken te koop bij winkels, supermarkten en online webshops. Voordeel is dat wanneer dit brood net afgebakken is het lekker vers smaakt. 

Belangrijk om op te letten is dat dit brood afgebakken wordt in een oven waarin geen sporen van gluten terug te vinden zijn. Wat het soms weer wat lastiger maakt om het mee te nemen om ergens af te bakken op bijvoorbeeld werk of op vakantie. Niet alle varianten van zijn even gezond vanwege de samenstelling.

Zelf glutenvrij brood bakken

Zelf het brood bakken geeft je volledige controle om ingrediënten glutenvrij en gezond te kiezen en het bakproces goed te laten verlopen. Je kunt er voor kiezen om glutenvrij brood te bereiden in de oven, een broodbakmachine of in een airfrayer. Leuk om vanuit verschillende recepten je favoriet te ontdekken of er een eigen twist aan te geven. Het zal ongetwijfeld wat tijd kosten om er handigheid in te vinden, maar het loont zeker de moeite!

Alternatieven voor brood

Uiteraard kun je er ook voor kiezen om brood te vervangen met een alternatief. Simpelweg voor de maaltijden waarbij je anders brood eet te kiezen voor iets anders. Om wat ideeën te geven onderstaand het een en ander opgesomd voor ontbijt en lunch.

Voor ontbijt kun je glutenvrije havermout nemen (verschillende recepten mogelijk), glutenvrije pannenkoekjes, eieren, fruit of noten. Denk aan kwark en yoghurt waar mee gevarieerd kan worden. 

Denk aan een soep of maaltijdsalade voor lunch. Soms kan het ook lekker zijn om een warme maaltijd op te warmen. Of uiteraard zoals bij het ontbijt genoemde variaties.

Geef een reactie

Sluit Menu