Glutenvrij dieet een trend of blijvend?

Een glutenvrij dieet lijkt de afgelopen jaren steeds meer zijn intrede te vinden, niet alleen wereldwijd, maar ook in Nederland. Is dit alleen een gezondheidstrend die na verloop van tijd weer voorbij gaat of spreken we toch over een blijvende opmars?

Coeliakie wordt in Nederland geschat op 1% van de bevolking

Voor verschillende mensen is het glutenvrije dieet een pure noodzaak vanwege hun gezondheid, zoals mensen met glutensensitiviteit (NCGS), coeliakie (ook wel glutenintolerantie genoemd) of dermatitis herpetiformis. 

Het aantal mensen met alleen al coeliakie wordt in Nederland geschat op 1% van de bevolking volgens het Voedingscentrum, oftewel circa 170.000 mensen. In sommige landen loopt het geschatte percentage op tot circa 2 à 3 procent. Coeliakie is echter op dit moment slechts vastgesteld bij circa 25.000 mensen in Nederland. De schatting van het aantal mensen met glutensensitiviteit loopt bovendien op tot wel 6%, maar hiervan kiest slechts een klein deel voor een glutenvrij dieet.

Een verantwoord glutenvrij dieet helpt om een gezond gewicht te bereiken

Anderen kiezen voor een glutenvrij dieet omdat ze het gezonder vinden of omdat ze gewicht willen verliezen. Uit recent onderzoek in Amerika blijkt dat één op de drie Amerikanen bang is om gluten te eten. En om die reden men zoveel mogelijk voeding met gluten wil vermijden. Uit wetenschappelijke onderzoeken komen ontdekkingen naar voren dat een verantwoord glutenvrij dieet helpt om voor een gezond gewicht te bereiken. Bovendien blijkt dat het een positieve invloed heeft op ziekten zoals diabetes en diverse andere gezondheidsklachten kan helpen voorkomen.

E-book Het Glutenvrije Leven

Wellicht is een van de eerdergenoemde redenen voor jou ook van toepassing om je meer te verdiepen in een glutenvrij leven. In het E-book “Het Glutenvrije Leven” neem ik je graag mee in hoe een leven zonder gluten er uitziet en waarom je hiervoor zou kunnen kiezen. Welke impact heeft het bijvoorbeeld op je gezondheid om glutenvrij te eten? En welke invloed heeft het op je dagelijks leven?

Ik vertel je graag een eerlijk verhaal waarin ik je niet wil overhalen tot de noodzaak van een glutenvrij leven. Ik wil je laten ontdekken wat het daadwerkelijk inhoudt en je daarmee helpen om de juiste keuze hierin te maken. Zodat je weet waar je aan begint en op de hoogte bent van wat valkuilen hierin kunnen zijn. Met een aantal tips help ik je graag op weg om vooral ook de positieve kant van het glutenvrije leven te ontdekken!

Om te starten met glutenvrij eten kan een uitdaging zijn. Het is zeker niet schadelijk als mensen daardoor calorierijke voeding zoals brood, pasta en snacks laten staan. Zolang men deze dan maar wel vervangt door gezonde opties zoals volle granen, peulvruchten en groenten is dat prima. Er ontstaat een probleem als mensen gaan geloven dat dure glutenvrije snacks en zoetwaren gezonder zijn.”

Mary Ellen DiPaola, diëtiste van de University of California (Medical Xpress, 2016)

Geef een reactie

Sluit Menu