Waarin zitten gluten?

Gluten zitten in verschillende graansoorten zoals tarwe, rogge, gerst, haver, spelt, kamut en bulgur. Producten die hiervan een verwerking zijn, zoals onder andere brood, pasta, couscous, crackers, koek, gebak en bier bevatten duidelijk gluten. Van deze producten zijn tegenwoordig ook glutenvrije varianten te vinden. 

Naast de voor de hand liggende producten waar de grondstoffen duidelijk gluten bevatten, zijn er ook heel wat producten waarin het verwerkt kan zijn. Bijvoorbeeld in soep of bouillon, in kant-en-klaar maaltijden, diverse chips varianten, marinade van vlees of vis, paneermeel, sauzen en snoep. Er kunnen echter ook gluten verwerkt zijn in bijvoorbeeld medicijnen, cosmetica of knutselmaterialen. Voor de laatste twee is het voornamelijk alert zijn dat het niet in contact met de mond komt. Het is een enorm lange lijst van producten waar gluten in zitten of zouden kunnen zitten. 

Het is dus belangrijk om goed op te letten wat je koopt of eet. Gelukkig vind je vaak informatie op eticketen e.d. of er gluten in een product verwerkt zijn. Sinds december 2014 zijn alle aanbieders van voedingsmiddelen verplicht om allergeneninformatie te verstrekken over hun product. Dit geldt zowel voor voorverpakte als voor niet voorverpakte producten.

Kans op sporen van gluten

Mocht je te maken hebben met een glutenintolerantie, dan is het zelfs van belang dat je onderzoekt of er sprake zou kunnen zijn van kruisbesmetting. Hierdoor kunnen er namelijk sporen van gluten in een verpakking aanwezig zijn. Dit dus zonder dat er daadwerkelijk gluten in het product zelf aanwezig zijn. Het kan bijvoorbeeld gebeuren als producten in een fabriek worden verpakt, waar ook met gluten gewerkt wordt.

Het etiketteren van kruisbesmetting is niet wettelijk verplicht, want deze allergenen zijn niet als ingrediënt gebruikt! Dus ondanks het feit dat in een productiebedrijf of in een keuken per ongeluk allergenen in een product terecht kunnen komen, hoeft dit niet vermeld te worden. Het mag wel, maar is niet gebonden aan wettelijke regels. 

Twijfel je aan een product of het glutenvrij is of dat er wellicht kruisbesmetting heeft plaatsgevonden in de winkel of in het restaurant, dan kun je het beter in eerste instantie mijden en navraag doen. Daarnaast is het belangrijk om opmerkzaam te blijven voor producten waarvan je weet dat ze glutenvrij zijn omdat de samenstelling uiteraard kan veranderen van een product.

Geef een reactie

Sluit Menu